top of page
  • Forfatterens bildeHeidi Tømmerdal

Kleivgrytene

Kleivgrytene er totjettegryter som ligger i et vilt og rått området. Det er en lett tur å gå, og et spennende området:-) Vi har den store og den lille jettegryta. Den store er STOR! Vi har vært her mange turer med ungene, og de syns det er fascinerende å se ned i gryta. Hva er det som kan gjemme seg nede i dypet??

På 70-tallet ble den store jettegryta tømt for vann. Det var 12 meter ned til bunnen. Og enda var de ikke kommet til bunnen. Det var sand og stein som de ikke fikk ut. Den er ganske brei også. De brukte hevert-prinsippet for å få vannet ut av gryta. De tok en slange ned og så rant det av seg selv. Det var Nils Hole, Arne Randers Heen, Bodil Heen og Andreas Normann som stod bak prosjektet, og faren min var med som grunneier. Bildene er fra Normannsamlingen. Klikk på lenken og se flere bilder fra Kleivgrytene.

For å komme til den lille jettegryta går vi over bekken som renner ned i den store jettegryta. Denne gryta er ganske så full av sand. og vi aner ikke hvor dyp den er. Her er det en artig formasjon som Knut ligger i på bildet. Og det er fascinerende å se ned i den store gryta også når vi går over bekken. Men jeg må innrømme at vi som regel bare går og ser på den store jettegryta for det er den som er fascinerende her.

Da jeg var lita brukte faren min å vinsje tømmer over elva her om vinteren. Det er derfor det er virer i noen trær og en vire over elva. Faren min parkerte traktoren slik at den stod mot et tre som stoppklosse. Faren min gikk over elva til andre siden og festet på et tre. Så gikk han tilbake og vinsjet det over. Så var det å gå over til den andre siden igjen og feste på et nytt tre... Mye arbeid. Jeg fikk være med noen ganger, og da vinsjet jeg over et tre. Veldig stort å stå der å se den store stokken reise over elva på viren - og det var liksom jeg som gjorde det! For jeg var så lita at jeg ikke greide å dra hardt nok i håndtaket slik at vinsjen virket, så faren min hjalp meg;-) Spennende var det. Jeg har ingen bilder av pappa som vinsjet tømmer over, eller noen bilder som viser hvordan det ser ut. Det må oppleves!

Bildet til venstre er fra 60-tallet, og det ser ut som Kleivgryta er tømt for noe vann da også. Kanskje noen andre har prøvd å finne ut hvor dyp den var?


Rundt 1900-tallet var det mange turister som besøkte Kleivgrytene. På Stuguflotten kysstasjon kom et turister fra mange steder, og en av aktivitetene de hadde var å ta med turistene ned til Kleivgrytene. Jeg lure på hvordan det var her da... Midterste bilde er fra Stuguflåten Skyss-stasjon.


På venstre side av jettegrytene er det et bergområde som har rast ut en gang i tiden. Det er Rauma elv som renner forbi, og vi ser opp til Martinsfossen. Disse bildene er tatt fra andre siden av elva. På bildet helt til høyre ser du hvordan området ved jettegryta ser ut. Det mørke området er der jettegryta ligger.

Hvis du føler deg trygg i naturen og er vant til å ferdes i vill natur; kan du utforske mer av området. Vær forsiktig og ta hensyn til at du er i et område som det vanligvis ikke ferdes mennesker!

Vi har gått blant steinene der det har raset ut. Her var det ganger mellom steinene, små huler og mye spennende! Området til nedenfor den store jettegryta er også spennende, og vi har gått helt ned til Rauma elv. Til venstre på vei ned, er det også et overheng og vi satt der og nytte utsikten for mange år siden.

Å oppleve området til forskjellige årstider! Når det er flom ser du ikke jettegryta, det er bare en vill bekk!

Turen ned til jettegrytene er på en gammel traktorvei som til tider er borte, men det er sti hele veien. Vi prøver å holde skogen unna, men småtrærne vokser som ugress!! Bekken som renner ut i Kleivgryta er også fin å gå langs. Og da jeg var lita fikk jeg og broren min lov til å gå hit alene om sommeren og bade i den kulpen dere ser på midterste bilde. Og nesten helt oppe ved kanten mot hovedveien ligger ei gammel løe som har rast sammen. Jeg er oppvokst på gården her, men viste ikke om denne før Knut og jeg gikk oss på den på en av oppdagelsesturene våre;-)


Alle svart-hvitt bildene er fra Normannsamlingen. Jeg takker Rauma folkebiblioteket for at jeg får lov å bruke bildene på bloggen min:-)

120 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle
bottom of page